Mijn werkwijze

Wat is een opstelling?

Opstelling algemeen

Een opstelling is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waarover hij helderheid wil krijgen. In de coaching werk ik met 1 op 1 opstellingen. Ik werk met vloertegels en de vloertegels staan representant voor een andere persoon dan jijzelf. Door zo te werken krijg je heel zichtbaar waar er speelt op de diepere laag. Het gaat dus niet over de cognitieve laag, daar waar we vooral denken, invullen, oordelen en spreken.

Familieopstelling:

Ook kun je een familieopstelling doen met een groep mensen. Je kiest dan mensen uit de groep die representant staan voor je kind, je ouders, je manager etc.

De representanten worden dan bevraagd over hun gevoelens en houding ten opzichte van elkaar. Er wordt helder wat tot stagnatie leidt in het leven van de deelnemer.

Hierin wordt door mij als begeleider en door de representanten weer beweging ingebracht.

Opstelling bij opvoeding:

Bij een opvoedopstelling wordt alleen gewerkt met de ouder(s) van het kind. Een kind wordt dan niet onnodig belast.

Als je je kind voor de kindercoaching wilt opgeven is een opstelling voor de ouder(s) een verplicht onderdeel.

Door deze opstelling krijg je inzicht in de relatie tot en met je kind op een diepere laag. Het laat je zaken zien die je met je hoofd niet direct had bedacht. Hierdoor verkrijg je snel inzicht die je direct in de praktijk kunt toepassen.

Opstelling bij life en loopbaancoaching:

Als er zich patronen voordoen in je leven of in je loopbaan, dan kun je met een korte opstelling snel ontdekken hoe die patronen ontstaan zijn en wat er nodig is om dit te doorbreken. Hier werk ik 1 op 1 met jou. We zetten vloertegels in die representant staan voor de personen die van belang zijn in de desbetreffende opstelling. Je krijgt dan een mooi overzicht van de samenhang en met die kennis kun je zaken anders bekijken en er ook anders mee omgaan. Dat wat je als inzicht hebt verkregen, kun je direct inzetten in de praktijk.

Vloertegel:

Een vloertegel is een soort pacman in diverse vormen. Ze hebben ook een soort oogje die de kijkrichting bepaalt. Je kunt dan duidelijk je representanten opstellen ten opzichte van jezelf bijvoorbeeld.